Rovnaké podmienky pre domácich podnikateľov!

03.08.2013 Bratislava

Slovenská národná strana (SNS) žiada rovnaké podmienky pre domácich podnikateľov, aké majú zahraniční investori. Fakt, že podnikateľské giganty zo zahraničia považujú Slovensko za najatraktívnejšie z regiónu strednej Európy, na druhej strane znamená znevýhodňovanie vlastných podnikateľov.
SNS nedávno reagovala na prieskum magazínu Site Selection, podľa ktorého ja naša ekonomika je pre zahraničné subjekty najatraktívnejšia a zároveň upozornila na to, že tieto výhody sú na úkor domácich subjektov. Samotní slovenskí podnikatelia tvrdia, že investičná situácia slovenských subjektov nie je dobrá, čo dokazuje aj vyjadrenie Podnikateľskej aliancie Za jeden z najväčších problémov považujú slovenskí podnikatelia stále vymožiteľnosť práva. ide o dlhodobý problém, ktorý doposiaľ nebol systémovo riešený.
Ďalší problém je neustále zhoršovanie sa podnikateľského prostredia. Priamym príkladom je novela Obchodného zákonníka (konkrétne potreba zriadenia osobného účtu v banke a následné vloženie základného imania 5 tisíc eur). ide o ďalší krok k zvýšeniu byrokracie v podnikaní.
Nehovoriac o zvýšení daňového a odvodového zaťaženia pre domáce podniky, v tejto súvislosti SNS neustále apeluje na návrat k rovnej dani. Zlepšeniu ekonomického prostredia by napomohla taktiež informatizácia verejnej správy, čo by pomohlo odstrániť byrokraciu a zrýchliť Podpora domácich podnikateľov by mala byť prioritným záujmom každej vlády.
Opatrenia vládneho kabinetu však pôsobia na firmy likvidačne, zvýšili im náklady a zvýšili flexibilitu v pracovno-právnych vzťahoch. Nestimulujú firmy rozvíjať sa a prijímať nových zamestnancov, čím dochádza k stagnácii a štátny rozpočet prichádza tak o milióny eur.

Andrej Danko
predseda SNS
 

Vyberte región